Monet suomalaiset joukkoliikennepalvelut täyttävät 10 vuotta 1.7.2024. Vuodesta 2014 alkaen joukkoliikenteen toimivaltaiset viranomaiset hankkivat toimivalta-alueidensa joukkoliikennepalvelut kilpailuttamalla.
Joukkoliikenneviranomaiset määrittivät palvelutason, aikataulut, lippujärjestelmän ja alkoivat vastata viestinnästä ja asiakaspalvelusta. Kilpailutettua liikennettä oli jo Helsingin seudulla, Tampereella ja Turussa, mutta Oululle ja keskisuurille kaupungeille muutos oli suurin.
Muutokseen liittyi järjestelyjä suunnitella työssäkäyntialueiden joukkoliikennettä kokonaisuutena. Monet kunnat päättivät suunnittelutehtävän hoitamisesta keskitetysti keskuskaupungissa ja toimintaa ohjaamaan perustettiin seudullinen päätöksentekoelin, esimerkiksi joukkoliikennelautakunta.
Huikea matkustajamääräkehitys 2014-2019 ja nousu-uralle pääsy koronan jälkeen osoittavat, että palvelukehityksessä on onnistuttu. Tampere, Oulu, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Joensuu, Lappeenranta, Hämeenlinna, Kouvola ja Salo ovat tehneet vuonna 2023 uudet ennätykset matkamäärissä. Onnittelut!
Palveluiden menestystekijöitä
Kysyimme kolmelta joukkoliikennejohtajalta, mitkä ovat olleet onnistumisen kannalta ratkaisevia asioita ja menestystekijöitä.
Seudullinen joukkoliikenne Föli
Sirpa Korte, joukkoliikennepalvelujohtaja, Turun kaupunki

Fölin menestyksessä tärkeää on ollut liikkumisen helppous ja jatkuva kehittäminen. Tasataksa koko alueella on tehnyt matkustamisen tosi helpoksi, samoin edulliset hinnat, joita asiakkaat myös asiakastutkimusten mukaan kovasti arvostavat.
Fölin brändi on myönteinen ja tunnistettava.
Lähimaksujen käyttöönotto muutama vuosi sitten teki satunnaisen matkustamisen entistä houkuttelevammaksi, nettilataukset helpottivat vakituisten asiakkaiden arkea jo 10 vuotta sitten.
Menestyksen pohjana – ja muutoksena aikaan ennen seudullista viranomaista – ovat perusasiat, eli mm. hyvä palvelutarjonta asuin- ja työpaikka-alueilla, ajantasainen matkustajainformaatio, miellyttävä ja ympäristöystävällinen kalusto, toimiva asiakaspalvelu.
Ja totta kai on myös paljon tekemistä vielä, jotta Föli olisi entistä parempi. Parantamisen haaste on innostava!

Kuvalähde Föli, kuvaaja Pasi Leino.
Seudullinen joukkoliikenne Linkki
Kari Ström, palvelupäällikkö, Jyväskylän kaupunki

1. Onnistunut brändäys sekä viestintä- ja markkinointi.
Linkin tietävät kaikki alueen asukkaat. Suositeltavuusluku on korkea NPS 56.5. Kun ylitetään luku 50, niin tulos on erinomainen. Positiivisuustutkimus osoitti, että Linkkipalvelu tuottaa alueen asukkaissa positiivisia tunteita. Positiivisten tunteiden osuus 80 %.
2. Digiloikka.
Järjestelmät kehittyneet valtavasti. Mm. lipun maksaminen on tullut helpoksi ja reaaliaikainen reittiopas helpottaa matkan suunnittelua ja ajoitusta. Viime Mal-kaudella (2021-2023) saimme valtiolta lippu- ja maksujärjestelmän kehittämiseen 1,4 miljoonaa. Kiitos kuuluu siis myös valtiolle. Tulevalla Mal-kaudella pitäisi päästä vastaavaan yhteistyöhön valtion kanssa. Tarvitsisimme toisen digiloikan, sillä järjestelmissä edelleen paljon kehitettävää.
3. Onnistunut vuorovaikutus asiakkaiden, kuntien, joukkoliikennelautakunnan ja liikennöitsijöiden kanssa.
Asiakasraadin kanssa keskustellaan kaikista haastavista kehitysvaiheista. Asukkaiden on helppo antaa palvelusta palautetta ja palautteisiin vastataan nopeasti.
Kunnat on informoitu Linkin saavutuksista ja uusista kehittämissuunnista. Kunnat ovat aktiivisesti mukana joukkoliikenteen kehittämisessä. Joukkoliikennelautakunnan perehdyttämiseen on satsattu paljon.
Liikennöitsijät ovat juridisesti sopimuskumppaneita, mutta päivittäisessä työssä pyritään kumppanuuteen, missä tärkeimpänä on asiakas.
4. Erinomainen yhteistyö Jyväskylän kaupungin kaupunkisuunnittelun kanssa.
Yleiskaavatasolla on määritelty joukkoliikenteen keskeiset reitit. Asemakaavoitus on vuosittain kaavoittanut yli 90 % uusista asunnoista näiden hyvien joukkoliikennepalvelujen varsille. Tämä yhteistyö luo perustan matkamäärien kasvulle.
5. Kunnianhimoinen Linkki tulevaisuuteen 2030 – kehittämisohjelma.
Kehittämisohjelma on vuodelta 2019 ja sen hyväksyivät yksimielisesti kolmen kunnan valtuustot. Ohjelma on antanut mandaatin kehittää Linkki palvelua systemaattisesti. Matkamäärien kasvu on vain kiihtynyt. Ydin sanat: Halvat liput, hyvä palvelu, helppous, päästöttömyys sekä hyvä infra.
6. Paikallisliikenneliiton verkosto. Verkosto jakaa tietoa parhaista käytänteistä ja sudenkuopista. Verkosto tukee yksittäisen kaupunkiseudun päätösten valmistelua ja rohkaisee uudistuksiin. Onnitelkaamme siis toisiamme!

Kuvalähde: Linkki. Artikkelin kansikuvan lähde Linkki.
Seudullinen joukkoliikenne Vilkku
Joukkoliikennepäällikkö Kaisu Matinniemi, Kuopioon kaupunki
Vilkku joukkoliikenteen menestyksen takana ovat olleet oikeat ja määrätietoiset kehitysaskeleet houkuttelevuuden ja käytön helpottamiseksi.
Vilkussa hinnoittelua yhtenäistettiin lähimaksun käyttöönoton yhteydessä. Lippujen ostamisen helppous, yhteiskäyttöisyys sekä rajapintojen avaaminen muille lippuverkostoille ovat tehneet matkustamisesta yhä helpompaa. Tapahtumaliput ovat tuoneet uusia käyttäjiä joukkoliikenteeseen. Linjastoa ja aikataulujen toimivuutta on kehitetty koko Vilkun toiminnan ajan, jotta matkaketjuista saataisiin mahdollisimman toimivia.
Vilkku joukkoliikennettä ja brändiä arvostetaan suuresta asiakastyytyväisyysmittausten perusteella.
Kuopion kaupunkiseudun joukkoliikenteen palvelutarjonta, reaaliaikainformaatio yhdessä häiriöhallinnan kanssa sekä ympäristöystävällinen kalusto yhdessä lupsakkaasti asiakaspalvelutyötä tekevien kuljettajien kanssa on tehnyt Vilkku joukkoliikenteestä menestysreseptin Savon sydämeen.
Kuopio ja Siilinjärven alueet ovat menestyvää ja kehittyvää yhtenäistä kaupunkiseutua, joka tukee joukkoliikenteen kehitystä ja päinvastoin – toimiva joukkoliikenne tukee alueen maankäyttöä ja elinvoimaisuutta.
Joukkoliikenteen kehittämisessä tehdään töitä edelleen määrätietoisesti. Laakereille ei ole jääty Vilkussa lepäämään. Tulevaisuuteen asetetut tavoitteet matkustajamäärien kasvussa ovat kovat, mutta realistiset. Yhteistyöllä se onnistuu.

Kuvalähde: Vilkku, Kuopion kaupunki, kuvaajaa Tiina Kilvensalmi.
Matkamääriä 2015-2023


Kuva: Matkamääräkehityksiä 2015-2023.

Kuva: HSL matkamäärät