Paikallisliikenneliiton linja-autoliikenteen suunnitteluohjeet on tuotettu helpompaan jakelumuotoon ja löytyvät sivulta paikallisliikenneliitto.fi/suunnitteluohjeet. Ohjeiden tarkoituksena on tarjota tietoa hyvistä katutilan suunnitteluratkaisuista matkustajien ja liikennöinnin kannalta. Linja-autoliikenteen infrastruktuuri mitoitetaan lähtökohtaisesti aina kolmiakselisten telilinja-autojen mukaisesti. Tavoitteena on sujuva bussiliikenne.
Ohjeet on ryhmitelty neljään teemaan ja nettisivuksi:
- Linja-autokalusto eli mitoittavan ajoneuvojen tilantarve
- Linja-autoliikenteen sujuvuus kaduilla ja teillä
- Pysäkkien suunnittelu
- Vaihtopysäkit, päätepysäkit ja linja-autoterminaalit
”Matkustajia hyvin palveleva ja sujuva bussiliikenne edellyttää kaupunki- ja infrasuunnittelulta toimivia ratkaisuja. Joukkoliikenteen tarpeiden huomioiminen on tärkeää eri suunnittelutasoilla: aina kaavoituksen tilavarauksista yksityiskohtaiseen rakennussuunnitteluun asti. Paikallisliikenneliiton infrasuunnitteluohjeet auttavat suunnittelijoita käyttämään bussiliikenteen ja -matkustajien kannalta hyviä ratkaisuja.” toteaa Emmi Pasanen, liikenteen kehittämispäällikkö, Vantaan kaupungilta, päivitystyötä ohjanneen ohjausryhmän puheenjohtaja.
Bussien mitat ovat säilyneet varsin ennallaan, mutta sallitut massat kasvaneet jonkin verran. Ohjeiden yhteydessä olevista ajouramalleista on luovuttu, sillä suunnittelussa käytetään nykyään erillisiä ajouraohjelmistoja. Pyöräliikennettä bussipysäkkien yhteydessä on ohjeistettu aiempaa enemmän. Vaihtopysäkkeihin ja päätepysäkkeihin liittyvään ohjeistukseen ei ole tehty merkittäviä muutoksia. Ohjeissa tuotiin kuitenkin esille Tampereen hienot laiturin yli vaihtomahdollisuudet, jolloin matka jatkuu erittäin lyhyellä kävelyetäisyydellä tavallisesti heti matkan suuntaan.
”On ollut suuri ilo ja kunnia olla tuottamassa uusia bussiliikenteen infrasuunnitteluohjeita Paikallisliikenneliitolle. Uudet ohjeet korvaavat aiemmat bussiliikenteen infrakortit. Yli 15 vuotta sitten tehdyt infrakortit koottiin alun perin pieneen kansioon, mikä sisälsi infrakortit paksulle paperille painettuna ja ajourat kuultopaperina. Uudet ohjeet löytyvät nettisivuilta, joita on helppoa katsella niin omalta koneelta kuin jopa kännykästä.” kertoo Simo Airaksinen, WSP Oy:n projektipäällikkö infrakorttihankkeessa.
Suunnitteluohjeet tarkistettiin viimeksi vuonna 2008. Ohjekortteja oli 13 kappaletta. Ohjeet ovat olleet tärkeä työkalu niin uusille kuin kokeneillekin suunnittelijoille. Päivittäminen oli tarpeen, sillä tieliikennelaki ja säännöt ovat muuttuneet. Piti myös tarkistaa, miten jalankulun, pyöräilyn, esteettömyyden ja liikenneturvallisuuden uudet suunnitteluohjeet sovitellaan bussiliikenteen ympäristöön.
Toiveita ja teemoja ohjeiksi jäi vielä toteuttamatta, mutta työtä voidaan joskus jatkaa.
Suunnittelupöydältä toteutukseen lähtee toivon mukaan aina joukkoliikenteen käyttäjien ja operoinnin kannalta hyvät esteettömät pysäkit, terminaalit ja kadut. Olemassa olevassa kaupunkiympäristössä on kuitenkin aina paikkoja, mihin suositeltaviin mittoihin ei pystytä. Ahtaissa kaupunkiympäristöissä ja esimerkiksi työmaiden yhteydessä voidaan soveltaa ohjeissa kuvailtuja minimimittoja, mutta liikennöinti ei ole tällöin kaikin tavoin sujuvaa.
Päivitystyön tekijät
Nyt tehty päivitystyö aloitettiin syksyllä 2023 ja saatiin valmiiksi alkuvuonna 2025. Päivitystyön tekivät WSP Oy:n asiantuntijat. Työtä ohjasi ryhmä kaupunkien joukkoliikenne- ja katusuunnittelun ammattilaisia. Mukana olivat:
- Emmi Pasanen. Vantaan kaupunki, puheenjohtaja
- Ville Alppisara, Lappeenranta
- Markku Granholm, Helsingin kaupunki
- Ismo Rantanen, Helsingin kaupunki
- Pirjo Tujula, Helsingin kaupunki
- Satu-Anneli Marjeta, Tampereen kaupunki
- Juha Kortteus, Tampereen kaupunki
- Tero Myyryläinen, Kuopio
- Minna Saariniemi, HSL
- Teija Visa, HSL
- Markus Nevalainen HSL
- Rauno Särkkäaho, HSL
- Lauri Jokinen, Lahden kaupunki
- Krista Kumanto-Koonti, Uudenmaan ELY-keskus
- Hannu Harmaala, Suomen Paikallisliikenneliiton Palvelu Oy, 03/2024 saakka
- Minna Soininen, Paikallisliikenneliitto/Suomen Paikallisliikenneliiton Palvelu Oy