Paikallisliikenneliiton lausunto esitykseen sidosyksiköiden käytön rajoittamiseksi julkisissa hankinnoissa

Esityksen tavoitteena on tehostaa julkisia hankintoja ja siten saavuttaa kustannussäästöjä keskipitkällä aikavälillä. Hallitusohjelman mukaan käytännön toimet kilpailun lisäämiseksi edellyttävät hankintayksikkötasolla tapahtuvaa osaamisen lisäämistä sekä velvollisuutta pyrkiä onnistuneisiin kilpailutuksiin.

Sidosyksiköiden käytön rajoittamisella negatiivisia vaikutuksia

Sidosyksiköiden käytön rajoittamisella ei edistetä hallitusohjelman mukaisia tavoitteita ainakaan julkisesti hankitun joukkoliikenteen toimialalla ja sen erityisosaamisalueella lippu, maksu- informaatiojärjestelmissä. Aiheutettavat haitat ja kustannukset ylittävät epävarmat hyödyt.

Viranomaisten määräysvallassa oleva lippu- ja maksujärjestelmä on osa avointa, oikeudenmukaista ja syrjimätöntä joukkoliikenteen kilpailuttamista. Hankintayksiköt ovat keskittäneet erityisosaamisensa yhteiseen sidosyksikköön, joka hankkii varsinaisista palveluista noin 70–80 % markkinoilta ja sovittaa ne toimivaksi kokonaisuudeksi. Yhtiön omistaa 22 joukkoliikenteen toimivaltaista viranomaista. Viranomaisten hallinnassa olevalla lippu- ja maksujärjestelmällä turvataan linja-autoyrityksille vakaita ja tasapuolisia kilpailuolosuhteita liikennepalveluverkon hankinnoissa. Merkittävänä hyötynä on myös kustannustehokkuus.

Esitetyllä muutoksella ja yhtiön mahdollisessa omistuksen osittaisessa purkamisessa markkinaan vapautuva oman tuotannon osuus olisi vain noin 0,5 miljoonaa, joka vastaa noin 3–5 henkilön vuotuista työpanosta. Tämä osuus tulisi 12 hankintayksikön järjestettäväksi muilla tavoin. Markkinoilla olisi lakimuutoksen voimaantultua yksi palveluntarjoaja, joka ensimmäisillä hankintakierroksilla 1.7.2026 alkaen pystyisi kaikkiin toimivaltaisen viranomaisen tarvitsemiin rajapintoihin.

Muutoksen negatiiviset vaikutukset:

  • Noin 30 miljoonan euron liikennöintisopimuksiin tulee uusia integraatiokustannuksia.
  • Avoin ja syrjimätön liikennehankintojen kilpailuttaminen vaikeutuu ja markkinan toiminta heikkenee.
  • Nykyinen skaalaeduin tuotettu palvelutaso ja kustannustehokkuus noin 20 omistajalle menetetään.
  • Hankintayksikköjen suoraan ja yksin markkinalta hankkima palvelu olisi kalliimpi.

Esitys myös kaventaisi perustuslailla turvattua kuntien itsehallintoa ja rajoittaa omaisuuden suojaa. EU:n oikeusperiaatteiden mukaisesti myös julkisyhteisöjä ja niiden hankintayksiköitä tulisi kansallisessa lainsäädännössä kohdella yhdenvertaisen ja syrjimättömän kohtelun periaatteita noudattaen.

Paikallisliikenneliiton kanta: Hankintalain 15§:än esitetyistä muutoksista luovuttava

Hankintalain 15§:än esitetty kaikkia toimialoja ilman poikkeuksia koskeva 10 % miniomistusvaatimus muuttaa pienomistajien asemaa radikaalisti. Ehdotus on pienosakkaita syrjivä ja eriarvoistava. Ehdotuksen oikeudellinen ja tosiasiallinen perusta on kyseenalainen. Esityksemme on, että hankintalain 15§:än esitetyistä muutoksista luovutaan, koska riittävät oikeudelliset perusteet puuttuvat.

Työryhmän esitystä sidosyksikkösääntelystä tulisi muuttaa:

  • ensisijaisesti siten, että vähimmäisomistusta koskeva 10 % rajoitus poistetaan perusteettomana, tai
  • toissijaisesti siten, että omistusoikeuden vähimmäismäärää koskeva rajaus ei koske yhteishankintayksiköitä, eikä sellaisia sidosyksiköitä, jotka on perustettu tuottamaan yleisen edun mukaisia palveluita kaikille osakkaina oleville yhteisöille, ja joiden tarkoituksena ei ole tuottaa liikevoittoa ja merkittävästi harjoittaa kaupallista liiketoimintaa.

Paikallisliikenneliitto käsitteli lausunnossaan hankintalain ja hankintadirektiivin eroja.

Kotimainen hankintalaki poikkeaa hankintadirektiivin kuvaamasta sidosyksiköstä. Hankintadirektiivin mukaan yksittäiset edustajat voivat edustaa useita tai kaikkia osallistuvia hankintaviranomaisia. Direktiivi ja EU-tuomioistuimen oikeuskäytäntö korostavat sitä, että päätösvaltaa käytetään yhdessä ja yhteisten intressien mukaisesti. Uusi kansallinen ajatusmalli on ristiriidassa hankintadirektiiveissä ja oikeuskäytännössä korostuvan yhteisen määräysvallan ja hankintayhteistyön hyötyjä painottavan näkemyksen kanssa.

Lausunto sisältää Paikallisliikenneliiton kannat myös hankintojen valmistelua koskeviin ehdotuksiin, sekä esityksen potentiaaliin edistää markkinakartoituksen käyttöä ja hankinnan huolellista valmistelua. Paikallisliikenneliitto otti lausunnossaan kantaa myös esitetyn muutoksen taloudellisiin ja muihin vaikutuksiin, esitettyihin siirtymäaikoihin, muutoksesta aiheutuviin toimenpiteisiin sekä turvallisuutta ja huoltovarmuutta koskeviin seikkoihin, mm. esitetyn muutoksen potentiaaliin varmistaa turvallisuuden toteutuminen hankinnan elinkaaren aikana. Paikallisliikenneliitto ei pitänyt esitettyjä keinoja sopivina toivottujen tavoitteiden saavuttamiseksi, eikä siirtymäaikoja riittävinä.

Lausuntopyyntö

Teksti on lyhennelmä Paikallisliikenneliiton lausuntopalvelu.fi antamista vastauksista Työ- ja elinkeinoministeriön lausuntopyyntöön: Työryhmämietintö hallituksen esitykseksi hankintalain, erityisalojen hankintalain sekä rikosrekisterilain 6 b §: n muuttamiseksi, lausuntopyynnön diaarinumero: VN/4099/2024, määräpäivä lausunnoille 11.3.2025.